vineri, 12 mai 2017

CÂT DE COMPROMIS POLITIC ESTE ARCADIE BARBĂROȘIE? DAR DUMITRU ALAIBA ?



Protestele organizate de opoziția extraparlamentară în fața Parlamentului Republicii Moldova au scos în evidență faptul că aceste formațiuni politice nu mai au suficientă forță de mobilizare. Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiunea Socială și Partidul Liberal Democrat din Moldova, împreună cu 16 ONG-uri au mobilizat pentru aceste proteste mai puțin de o sută de participanți. De aici.


Puținătatea persoanelor care și-a exprimat dezacordul față de sistemul electoral mixt i-a oferit prilejul președintelui Partidului Democrat din Moldova, domnul Plahotniuc, să afirme că nici organizatorii nu își numesc acțiunile ca fiind proteste – ci flash-mob-uri – și că,e rușinos să te ascunzi după fusta unor ONG-uri”. Liderul democrat a subliniat însă că Partidul Democrat respectă dreptul oricui de a-şi expune opinia, inclusiv celor puțini care protestează.


Manifestanții, prin vocea domnului Dumitru Alaiba, au spus că nu se lasă intimidați de sarcasmul liderului democrat și au declarat că determinant nu este numărul de persoane care protestează ci faptul că aceste persoane au o altă părere. Dumitru Alaiba, care este președinte al Centrului de Politici și Reforme, a accentuat că societatea civilă trebuie să iasă la protest.De aici.


Enunțul făcut de domnul Alaiba, că numărul celor care protestează nu ar fi important, face trimitere la principiul potrivit căruia voinţa majorităţii, elementul fundamental al democrației, este acceptată ca voinţă generală doar atunci când decizia adoptată nu lezează în mod considerabil drepturile minorității. Domnul Alaiba cunoaște desigur că, într-o democrație majoritatea hotărăşte, iar minoritatea se supune. Legitimitatea deciziei majorităţii derivă din tratamentul politic egal al tuturor cetăţenilor statului.


Mediile moldovene au constatat însă că ONG-urile care s-au declarat împotriva modificării sistemului electoral existent, au diferite afiliați cu Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiunea Socială și Partidul Liberal Democrat din Moldova, formațiuni politice care, la rândul lor, se declară împotriva reformei Codului Electoral. Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, a fost unul din fondatorii Platformei Demnitate și Adevăr, organizație care s-a transformat în partid politic. Soția domnului Barbăroșie este vicepreședinte al Partidului Acțiunea Socială condus de doamna Maia Sandu. Domnul Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă, a deținut funcția de consilier al fostului premier Vlad Filat. Domnul Alaiba, actualul președinte al Centrului de Politici și Reforme, a deținut funcția de șef al Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului Filat. Sunt, sau nu, compromiși politic acești lideri ai societății civile?


Domnul Alaiba este unul dintre activiștii civici care poartă amprenta politicului. Din 2009 până în 2015 domnia sa s-a aflat alături de guvernarea PLDM. Domnia sa este cel care ne asigura, în anul 2013, de la înălțimea funcției economice deținute în structurile guvernamentale,  că decizia de a ceda pachetul majoritar de acțiuni al Băncii de Economii este una corectă și că banca nu va fi furată – la „Banca de Economii va fi bine”. „Indiferent de ce spun oportuniştii din politica noastră, Banca de Economii va fi bine. Eu sunt sigur. Statul niciodată nu a permis şi nu va permite probleme la BEM”, nota atunci domnul Alaiba.


Nu sunt mare specialist în domeniul economiei, motiv suficient pentru a nu aborda aceste problematici. Amintesc că domnul  Alaiba, din 2009 până în 2012 a ocupat funcţia de şef adjunct al Direcţiei politici, planificare strategică şi asistenţă externă din cadrul Cancelariei de Stat. Ulterior a fost consilier economic al ex-premierului Vlad Filat până în 2013, iar mai apoi a obţinut funcţia de şef al Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului. În toţi aceşti ani, 2009-2015, domnia sa a oferit consultanță economică guvernărilor liberal democrate. De aici.
 

BERD a acordat 300 mii de euro Consiliului Economic de pe lângă primul ministru în perioada în care domnul Alaiba a deținut funcția de șef al Secretariatului Consiliului Economic. Raportul activității Secretariatului Consiliului Economic dezvăluie cum a cheltuită această impresionantă sumă. De aici.
 

Aflăm că domnul Alaiba își asumă faptul că Republica Moldova a urcat, în 2014, 19 poziţii în clasamentul Băncii Mondiale, dar la câteva luni, Banca Mondială a stopat orice colaborare cu statul moldovean. Să se fi întâmplat asta pentru că oficialii de la Banca Mondială au aflat despre sumele de bani pe care Federația Rusă le-a spălat prin intermediul sistemului bancar moldovenesc? 


Dacă domnul Alaiba a avut un cuvânt de spus în îndrumarea asistenței financiare externe acordate statului moldovean și a cunoscut tot ceea ce a făcut guvernarea liberal democrată pe dimensiunea economică, înseamnă că, probabil, a avut cunoștiință și despre modul în care banii acordați de către Uniunea Europeană s-au sifonat la nivel central ori local. Probabil, din funcția deținută, domnia sa a cunoscut și despre faptul că, din sistemul bancar al Republicii Moldova dispăreau  impresionante sume de bani.


Repet, probabil. Repet, nu sunt specialist în probleme economice ori financiar bancare. Logica spune că, atunci când oferi consultanță economică, așa cum a făcut-o domnul Alaiba, deții o calificare în acest domeniu. Dacă rezultatul final al acestei consultanțe este unul prost, cel care a oferit această consultanță poartă o responsabilitate pentru cele întâmplate. Cât de tare i-au afectat pe cetățenii moldoveni indicațiile economice pe care le-a oferit domnul Alaiba conducerii statului moldovean? Devalizarea sistemului bancar s-a petrecut în timpul în care domnul Alaiba oferea consultanță economică guvernării PLDM. Pentru cele întâmplate, domnul Alaiba poartă, ori nu, răspundere? 

FOTO - Radio Chișinău

Protestele partidelor extraparlamentare în fața Parlamentului Republicii Moldova. Observați numărul participanților.