miercuri, 24 mai 2017

RADIOGRAFIA UNUI SONDAJ: MOSCOVA CÂȘTIGĂ DIN NOU BASARABIA



În ziua în care a apărut sondajul cu cea mai mică marjă de eroare realizat vreodată în Republica Moldova, (sondajul de opinie realizat de compania Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS are o marjă de eroare de +/- 1% ), organizații neguvernamentale, reunite în Consiliul Marii Adunări Naționale, simpatizante Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, au organizat o conferință de presă în care i-au îndemnat pe cetățenii moldoveni să participe la protestul „Arde Basarabia” din 11 iunie. În opinia domnului Valentin Dolganiuc, reprezentant al acestui Consiliu, Basarabia ar arde iar organizatorii și-ar dori să o salveze. De aici.


Este dreptul reprezentanților acestui Consiliu de a-i chema pe moldovenii dintre Prut și Nistru la manifestații de protest. Cei chemați, la rândul lor, au dreptul de a participa, ori nu. Participarea este, nu-i așa, cheia democrației!


Numărul participanților la sondajul realizat de Lake Research Partners, în parteneriat cu IMAS, este de 12 322 de persoane, ei au domiciliul în 382 de localități ale Republicii Moldova. Este sondajul cu cel mai mare număr de participanți înregistrat vreodată în Republica Moldova și efectuat în cel mai mare număr de localități: un sondaj reprezentativ. Atenție, este prima cercetare realizată între Prut și Nistru care are o marjă de eroare atât de redusă! 
Potrivit datelor acestui sondaj, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, Partidul Socialiștilor ar obține 39% din voturile electoratului, Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate ar aduna 15%, Partidul Democrat din Moldova ar obține 8%. Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova ar avea suportul a 6% din electorat. Cumulate, procentele socialiștilor și ale comuniștilor moldoveni ar permite obținerea unui număr suficient de deputați pentru a alcătui o majoritate parlamentară. De aici.


Observăm că stânga politică moldovenească rămâne a fi o forță de temut, voturile care altădată aparțineau comuniștilor moldoveni s-au deplasat către echipa domnului Dodon. Aflat într-o permanentă campanie electorală,  domnia sa a exploatat cu mult succes aparițiile avute lângă Putin și a investit suficienți bani în televiziunile aflate în siaj socialist. De asta, potrivit aceluiași sondaj, domnul Dodon se bucură de încrederea a 34% dintre respondenți. Ex-președintele socialiștilor este urmat de premierul Pavel Filip, care a înregistrat un scor de 21% de încredere din partea populației. 


Partidul condus de doamna Maia Sandu, Solidaritate și Acțiune, reușește să își mențină cota de simpatie electorală fără a face prea mari efeorturi financiare. Se întâmplă așa ceva datorită unei asocieri a doamnei Sandu cu PLDM-ul dar și unui puternic lobby al popularilor europeni care-i asigură doamnei Sandu o mare vizibilitate externă. Voturile adunate altădată de domnul Filat, se duc acum către domnia sa. Probabil, dacă va dori să cunoască un drum ascendent, doamna Sandu va evita aparițiile lângă Andrei Năstase și se va desprinde, definitiv, din această sufocantă îmbrățișare.


Partidul Democrat din Moldova, cel care asigură guvernarea, reușește, în ciuda inamicilor săi politici, să se plaseze pe locul trei. Cele opt procente de simpatie le asigură un loc onorabil, posibilele ascensiuni ar putea urma doar în cazul unei creșteri a nivelului de viață al cetățenilor ori în urma continuării procesului de deratizare declanșat la nivel înalt. Moldoveanul își dorește dreptate și sânge - continuarea luptei cu marea corupție și a arestărilor la nivel înalt ar aduce un plus de simpatie către acest partid. E drept, liderii acestui partid sunt puși în situația de a face o echilibristică deloc ușoară, între executarea reformelor și asigurarea stabilitatea politică și economică a statului. Această echilibritică are loc în condițiile în care președintele Igor Dodon nu pierde nici o cocazie în a le pune bețe în roate.


Comuniștii conduși de domnul Voronin și vocalii simpatizanți ai domnului Andrei Năstase (Partidul DA) ar trece, la limită, pragul de 6%, pentru a intra în Parlamentul Republicii Moldova. Echipa domnului Voronin încă beneficiază de aureola care strălucea altădată în jurul domniei sale, dar, fără investiții în resurse media, acest nimb  pălește încet. 


Multele simpatii avute, altădată, pentru mișcarea civică creată în jurul domnul Năstase – Platforma Civică Demnitate și Adevăr s-au pierdut. Prezența domnului Năstase alături de domnul Dodon și Renato Usatâi i-au redus din creditul de încredere avut. Domnia sa, face eforturi deosebite în a se menține pe linia de plutire, ele, deocamdată, îi reușesc. Posibilele greșeli tactice pe care le-ar putea face, sunt cele care-i vor reduce din puterea de atracție avută odinioară. O transformare a protestelor, la care-i îndeamnă domnul Năstase pe moldoveni, în manifestații violente ar putea fi începutul unui nedorit sfârșit al acestei formațiuni politice. 


Constat că plecarea domnului Usatâi la Moscova i-a prăbușit partidul la cota de 4%. Nu cred în minuni electorale și nici în puterea domnului Ciubașenco (fost candidat al formațiunii la prezidențiale) de a organiza o renaștere, așa că, fără Renato Usatâi și banii săi, din ”Partidul Nostru” s-a ales țăndările. 


Concluzia acestei cercetări sociologice este, iarăși, la suprafață:    
păstrarea actualului sistem electoral din Republica Moldova le oferă socialiștilor moldoveni posibilitatea de a câștiga alegerile parlamentare și, cu sau fără Partidul Comuniștilor, să formeze o majoritate parlamentară care ar schimba cursul de politică externă al statului moldovean. Domnul Dodon este conștient de avantajul electoral pe care îl dețin socialiștii, tocmai acesta este motivul pentru care a anunțat, de mai multe ori, că va face tot posibilul pentru a provoca alegerile anticipate. 


Președintele Partidului Democrat din Moldova, domnul Plahotniuc, are perfectă dreptate atunci când afirmă că, „o criză socială puternică, urmată de o criză politică care ar duce la apariția neîncrederii cetățenilor în sprijinul și bunele intenții ale UE, crează un fundal pentru ca Partidul Socialiștilor să câștige singur alegerile anticipate sau cele ordinare”.  De aici.


Declarațiile liderului democrat nu sunt luate în considerare de către opoziția extraparlamentară. Domniile lor au uitat că anume criza socială din 1998 - 1999, urmată de criza politică din anul 2000 au fost premisele care au dus la uluitoarea ascensiune în anul 2001 a Partidului Comuniștilor. Domnul Năstase vehiculează foarte sonor că domnul Plahotniuc ar face un tandem politic cu domnul Dodon. Mai mult, reprezentanții opoziției din Parlament, dar și din afara lui, declară că sondajul ar fi rupt de realitate și că rezultatele sondajului ar avea scopul de manipulare a opiniei publice”. De aici.


Datele sondajului sunt corecte. Ele reprezintă o tendință de comportament electoral. Alegațiile potrivit cărora Partidul Democrat ar face tandem politic cu Partidul Socialiștilor sunt false. Ele pleacă, probabil, de la comportamentul atent al liderilor Partidului Democrat în fața belicoaselor declarații ale președintelui Dodon. Declarațiile făcute de președintele moldovean s-au aflat la limita extremă a legitimității, însă nu au depășit-o. Acesta a fost motivul pentru care majoritatea parlamentară nu a inițiat un proces de suspendare al domniei sale. Declanșarea unui proces de suspendare al președintelui moldovean ar fi dus la un război de uzură între instituțiile statului moldovean care ar fi adus puncte electorale doar socialiștilor. 


Comasarea celor două proiecte de schimbare a Codului Electoral într-unul singur a fost o soluție de compromis politic pentru schimbarea modului de alegere al deputaților. Un compromis pe care datele din acest sondaj vine să îl confirme: potrivit acestei cercetări 61% din cetățenii Republicii Moldova doresc schimbarea sistemului electoral actual, doar  29% sunt mulțumiți de cel existent. 


Într-un text mai vechi notam că parlamentarii moldoveni, obișnuiți să împace capra cu varza, vor alege o variantă de mijloc, cea mai probabilă, de susținere a sistemului electoral mixt. Nu știu dacă până la urmă va fi așa. Nu pot exclude faptul că puterea presiunilor externe la care sunt supuși deputații moldoveni i-ar putea determina să lase sistemul electoral neatins.


Extrem de precisul sondaj arată observatorilor interni și externi ai vieții politice moldovene tendințe electorale veridice. Făcut la comanda Partidului Democrat, acest tablou societal a fost făcut public pentru ca, în cazul în care amestecul extern în chestiunile interne ale statului moldovean ar determina deputații să nu se atingă de Codul Electoral, să se cunoască rezultatul: Moscova câștigă din nou Basarabia. Prin domnul Dodon.  


Să nu spuneți că nu ați știut! 

FOTO : copii moldoveni în uniformă militară sovietică la manifestările zilei de 9 Mai. Uniforma sovietică pentru copii este făcută la comanda părinților. Oare care sunt simpatiile electorale ale acestor părinți?