luni, 29 mai 2017

PĂSĂRILE GRASE NU POT ZBURA. GRIȘA NU E ÎNGER



Cei care nu își cunosc trecutul, riscă să repete aceleași greșeli. Cei care nu dețin informații veridice sunt ușor de manipulat. 


Să ne aducem aminte noiembrie 2014.

Cu două zile înaintea alegerilor parlamentare desfășurate în Republica Moldova la data de 30 noiembrie 2014, autoritățile moldovene au reținut cinci membrii ai mișcării Antifa, suspectați de pregătirea unor violențe după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Printre suspecți se numărau tineri cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, din localitățile Chișinău, Ialoveni, Bălți și Soroca. Procurorii au prezentat interceptări ale convorbirilor telefonice ale membrilor acestei grupări. Din aceste interceptări se înțelege că activiștii cumpărau și stocau armament pentru viitoarele lor acțiuni. Din înregistrări reiese că ar exista o legătură între activiști și Grigore Petrenco, fost membru PCRM și candidat pe lista Partidului Patria al lui Renato Usatii.


În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul activiștilor s-a confiscat explozibil și dispozitive explozive cu detonare de la distanță, pistoale automate și cu amortizor, muniție, grenade și aruncătoare de grenade, precum și cocteiluri Molotov. S-au  descoperit planurile generale ale unor instituții de importanță strategică, printre care și planul arhitectural al Comisiei Electorale Centrale și al Teleradio - Moldova. De aici.


Septembrie 2015

În septembrie 2015 un grup de activiști Antifa, coordonați de  Grigore Petrenco, s-au încăierat cu forţele de ordine care protejau clădirea Procuraturii Generale a Republicii Moldova. Protestatarii au cerut demisia procurorului general, au vrut să își instaleze corturi și ar fi vrut să intre cu forța în clădirea procuraturii. Polițiștii au depistat asupra unor participanți lanțuri care ar fi trebuit fi folosite în calitate de armă albă. Pentru provocarea dezordinei în masă, Grigore Petrenco a fost recunoscut de către o instanță de judecată ca fiind vinovat și a primit, inițial, 30 de zile de arest. A mai stat aproape jumătate de an în izolator, pentru ca, la sfârșitul lunii februarie 2016, să fie plasat în arest la domiciliu, sub garanția deputaților socialiști. Magistraţii judecătoriei sectorului Râşcani ai municipiului Chișinău au decis cercetarea lui în stare de libertate, dar au menținut unele restricții, cum ar fi interzicerea participării la proteste. De aici.


Grigore Petrenco un agent important pe frontul războiului hibrid

Bloggerul Veaceslav Balacci afirmă că Grigore Petrenco ar fi un agent important în războiului hibrid pe care îl poartă Federația Rusă la Chişinău. Potrivit investigației realizate de Balacci, Petrenco şi adepţii săi încearcă să ducă la bun sfârşit o singură  misiune - destabilizarea situaţiei politice din Republica Moldova. Toate acţiunile de protest la care a participat Petrenco și grupul Antifa s-au transformat în incidente violente şi ciocniri cu forţele de ordine, scrie Balacci. De aici.


O evoluție constant antieuropeană

Evoluția politică a lui Grigore Petrenco este constant antieuropeană: ales deputat pe listele Partidului Comuniştilor, devine una dintre cele mai vocale voci împotriva procesului de apropiere a statului moldovean de structurile europene. (Asta în condițiile în care prședintele comuniștilor, domnul Voronin, avea un discurs pro-european.) Este unul dintre cei mai febrili susținători ai formațiunii politice create de Renato Usatîi, de orientare pro-rusă. La posturile de televiziune din Federația Rusă, declarațiile lui Petrenco sunt  antioccidentale și pro-Putin. Chiar dacă este conștient de faptul că are interdicție în a participa la manifestații stradale, Petrenco a fost prezent la recentul marș al reprezentanților minorităților sexuale, care s-a desfășurat sub genericul „Fără frică”. O acțiune cel puțin sfidătoare la adresa instanțelor judecătorești care i-au aplicat măsura de limitare a drepturilor civile. De aici.

Păsările grase nu pot zbura

În exteriorul Republicii Moldova există percepția că Grigore Petrenco se află sub controlul autorităților judiciare moldovene datorită convingerilor lui politice. Fals. Grigore Petrenco este în vizorul autorităților judecătorești datorită faptului că aproape toate manifestările protestatare organizate de el au încălcat norma legală. Momentul discursului radical vine ca urmare a excluderii sale din rândul Partidului Comuniștilor unde a deținut importante și grase funcții. Există suficiente date care dovedesc faptul că persoanele cu care s-a aflat în contact - Ana Ursachi, care i-a fost avocat, și Renato Usatâi - s-au aflat, la rândul lor, în contact cu instituții ostile apropierii Republicii Moldova de stucturile UE. (Știți proverbul cu spune-mi cu cine ești prieten și îți spun cine ești? Așa și aici.) Nu am date care să îmi permită să afirm că Petrenco ar face parte dintr-o agentură care desfășoară războiul hibrid împotriva Republicii Moldova. Pentru a face o asemenea afirmație există instituții abilitate. Dar sunt destule date conexe care mă fac să cred că Petrenco nu este un înger.


Dacă  uităm trecutul, riscăm să repetăm aceleași greșeli. A crede că Grigore Petrenco este un activist civic care este supus în mod autoritar controlului judiciar ar fi echivalent cu a spune că în regiunea transnistreană există libertate de expresie. Ar fi bine să se cunoască acest lucru și afară, acolo unde, în lipsa unor informații veridice despre Republica Moldova, dezinformarea și manipularea sunt parte componentă a armelor folosite împotriva statului moldovean. Păsările grase nu pot zbura. Nici Grigore Petrenco nu este înger.