marți, 30 mai 2017

BINOMUL ROMÂNESC TRECE PRUTUL



Miniștrii, viceminiștrii și șefii de agenții guvernamentale delegați de Partidul Liberal în componența Guvernului Filip și-au depus demisia ca urmare a faptului că primarul liberal al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost plasat în arest la domiciliu. Primarul de Chișinău, tot el și prim-vicepreședinte al liberalilor moldoveni, a fost plasat în arest la domiciliu, vineri, 26 mai, pentru o perioadă de 30 de zile. El este acuzat de trafic de influentă și depășirea atribuțiilor de serviciu, într-un dosar de anchetare a construirii unor parcări cu plată. Gestul liberalilor moldoveni vine după anunțul făcut de Mihai Ghimpu că formațiunea pe care o conduce părăsește coaliția de guvernare și trece în opoziție. Domnul Ghimpu a declarat că dosarul primarului, ca și cel al ex-ministrului Chirinciuc, sunt dosare politice. De aici.


Comentând reținerea primarului de Chișinău, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a spus că, „probabil DNA a trecut Prutul. Asta e dorinţa cetăţenilor din Republica Moldova, DNA să treacă Prutul”. De aici.


Luni, 29 mai, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a anunțat că cinci diplomați ruși acreditați la Chișinău au fost declarați persona non grata. De aici.


Într-un comentariu dedicat reținerii primarului de Chișinău, președintele executiv al Partidului Mișcarea Populară din România, Eugen Tomac a declarat că reținerea prim-vicepreședintelui liberal ar face parte dintr-o tranzacție încheiată între președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și liderul Partidului Democrat, domnul Plahotniuc. De aici.


Dan Dungaciu susține afirmațiile lui Eugen Tomac și argumentează într-un text recent existența unui binom Plahotniuc-Dodon. Potrivit lui ar fi o șmecherie politică care ar avea scopul de a convinge că „acolo (în Moldova) se petrece o bătălie între Bine şi Rău, între Vest şi Est, între pro-români şi pro-ruşi. Nimic mai fals”. De aici.


Trimiterea la binom, pe care o face Dungaciu, este o metaforă care îndrumă la un protocol de cooperare între Ministerul Public din România și SRI. Președintele Senatului României, domnul Tăriceanu afirma că, "binomul DNA-SRI", a fost creat din dorința fostului președinte Traian Băsescu de a controla instituțiile de forță ale statului român. De aici.


Nu cred în existența unui protocol de cooperare încheiat între președintele Republicii Moldova, domnul Dodon, și președintele Partidului Democrat din Moldova, domnul Plahotniuc. Argumentarea existenței unui binom politic Plahotniuc-Dodon îl transformă pe Dan Dungaciu în cutia de rezonanță a domnului Andrei Năstase, cel care a vehiculat, primul, foarte sonor, această enormitate.


Cred într-un comportament precaut al Partidului Democrat față de declarațiile războinice ale președintelui Republicii Moldova. Declarații care s-au aflat la limita extremă a legitimității, dar nu au depășit-o. Acesta a fost motivul pentru care majoritatea parlamentară nu a inițiat un proces de suspendare al domniei sale. Declanșarea unui proces de suspendare al președintelui moldovean ar fi dus la un război de uzură între instituțiile statului moldovean care ar fi adus puncte electorale doar socialiștilor moldoveni. 


Atunci când președintele Partidului Liberal a solicitat demiterea ministrului Apărării, Anatol Șalaru, domnia sa era conștient că pornește un lung război instituțional. Liderii Partidului Democrat au evitat acest lucru. 


Stabilizarea Republicii Moldova a fost posibilă datorită voinței politice pentru aplicarea unor drastice reforme inclusiv în lupta împotriva înaltei corupții. Un risc politic major al cărui ecou a căzut și asupra Partidului Liberal. Ecouri care le-au creat suficienți și puternici inamici. 


Cu două luni înaintea alegerilor prezidențiale, în septembrie 2016, domnul Plahotniuc, în calitate de coordonator al majorității parlamentare a spus că, va face curățenie generală în toate sectoarele importante din Republica Moldova. De aici.
 

În discursul avut la preluarea funcției de președinte al Partidului Democrat domnia sa a avut același discurs declarând, cu subiect și predicat, că cei care fură, vor sta la pușcărie. De aici.


Timpul a arătat că promisa curățenie are loc. Ultimele acțiuni anticorupție au vizat funcționari înalți din actuala guvernare, inclusiv din Partidul Democrat. Au fost arestați miniștrii în funcție, cel al Agriculturii și cel al Transporturilor, ambii numiți de partidele de la guvernare, dar și un viceministru de la Economie, aflat în siajul democraților moldoveni. Au fost arestați înalți funcționari de la Primăria Chișinău, conducători de raioane, membrii ai partidelor aflate la guvernare, inclusiv ai Partidului Democrat.



Retragerea de la guvernare a Partidului Liberal face ca această formațiune politică să nu mai fie responsabilă pentru voința politică care a declanșat procesele de curățenie anunțate și cerute de partenerii occidentali ai Republicii Moldova. 

În octombrie 2015, atunci când procurorii moldoveni l-au reținut pe Vlad Filat, prim-vicepreședintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, afirma că, "hora caracatiței corupției din Parlamentul Republicii Moldova nu putea să dureze la nesfârșit. Trebuie să înceapă același proces de purificare, un purgatoriu al clasei politice din Moldova, așa cum se întâmplă în România de circa zece ani".De aici.



Toate procesele de purificare au costuri politice. Formațiunea politică condusă de domnnul Băsescu a trecut, la limită, pragul electoral. Dan Dungaciu știe că toate costurile dezinfecției politice care se desfășoară în prezent vor fi purtate de Partidul Democrat. Acest lucru nu este o manipulare politică, așa cum afirmă domnul Dungaciu.  Nici planificatul atentat la viața liderului democrat nu a fost o glumă. Nici expulzarea a cinci diplomați ruși nu a fost mimată.



Nu știu dacă domnul Chirtoacă este ori nu vinovat. Dar dacă binomul românesc a trecut Prutul, așa cum, șăgalnic, a declarat domnul Băsescu, ar fi cumva vreo problemă? Constat doar că, liberalii moldoveni au fugit de responsabilitatea actului de guvernământ. Să fi făcut asta la sfatul domnului Dungaciu? Dacă este așa, liberalii și-au asigurat un confort politic care ar putea să le aducă, înaintea alegerilor parlamentare din 2018, câteva puncte electorale. Ce vor face însă cu vocile care afirmă că   Unirea, a fost sloganul cu care liberalii moldoveni au acoperit găurile din bugetele pe care le-au administrat?



Păcat. Mi-aș fi dorit ca în 2018, anul Marii Uniri, echipa domnului Ghimpu să facă parte din Cabinetul de Miniștrii de la Chișinău. Am fi avut cu toți parte, la Chișinău, de manifestări fără precedent. Apropo, dacă le organizează domnul Plahotniuc și echipa Partidului Democrat din Moldova, se pune ori nu?