luni, 3 iulie 2017

CINE DE LA BUCUREȘTI VINE PE 27 AUGUST LA CHIȘINĂU? PREMIERUL TUDOSE ORI PREȘEDINTELE IOHANNIS?



De vreo patru ani încoace, la Chișinău, de Ziua Independenței Republicii Moldova, este prezent și premierul României. Fostul prim ministru, Victor Ponta, a fost de vreo două ori, ultima dată (în 2014) a participat la inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, a lansat serviciul SMURD Moldova și a văzut o grădiniţă reconstruită cu fonduri româneşti. În 2016, la Chișinău a venit Dacian Cioloș, care a adus cu el prima tranșă din împrumutul de 150 de milioane de euro pe care autoritățile moldovene l-au contractat la București. Vizita lui Cioloș a avut loc într-un moment semnificativ pentru ambele state – Moldova sărbătorea 25 de ani de independență și 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu statul român.

Mă ștept ca PSD-ul, formațiune politică care deține împreună cu ALDE majoritatea în Parlamentul României, să nu renunțe la această tradiție. După criza Grindeanu, din care social democrații români au ieșit onorabil, demonstrând că pot controla aritmetica parlamentară, Liviu Dragnea are bateriile reîncărcate iar autoritatea și locul de lider central al PSD sunt restabilite. El este cel cotat cu influență directă asupra actului guvernamental din România, premierul Tudose fiind doar un executor al voinței partidului. Prezența premierului român la Chișinău ar fi un semnal al faptului că, pe agenda PSD, locul Moldovei este printre priorități.

Ciocnirile politice din interiorul PSD-ului nu l-au afectat pe președintele Iohannis. Turneul său extern a fost unul de succes, (vizita la Washuington este socotită a fi una istorică) iar acest fapt, i-a permis să presteze în scandalul de pe malul Dâmboviței aproape moralizator. Discursul la ceremonia de investire a premierului Tudose a fost unul în care a arătat cu degetul în direcția celor care au „destabilizat România”. Constat însă că, președintele Iohannis a preferat să fie unul care să taxeze excesele PSD/ALDE fără să încerce a deveni un președinte jucător. Probabil, nu a avut cu cine – scandalul din sânul PSD a oferit opoziției parlamentare românești suficiente ocazii pentru a se manifesta mai inteligent, dar ea nu au făcut-o. PNL, USR și PMP au preferat să nu se implice și să-i lase pe social-democrați să se consume. PNL a fost mai coerent doar după Congresul din 17 iunie, când Ludovic Orban a preluat președinția.

Sunt suficiente motive pentru ca Președintele României să își dorească a-și rezerva un loc la ceremoniile din 27 august de la Chișinău. Ultima vizită a președintelui român la Chișinău a fost în februarie 2015. Atunci, în plină criză politică și economică, el a transmis Chișinăului oficial că statul moldovean trebuie să rămână pe cursul pro-european. Amintesc că la alegerile prezidențiale din România, pentru Iohannis, în Republica Moldova  au votat 78,59% din participanții la vot. La o prezență de peste 35 de mii de participanți la vot, procentul este uriaș. Din perspectiva susținerii la vot a lui Iohannis, după Italia și Spania, Republica Moldova se află pe locul trei. 

Îmi aduc aminte că în discursul său de investire, președintele Iohannis a cerut partidelor parlamentare românești, dar şi ”tuturor actorilor sociali” şi mediului academic ”un consens naţional” privind susţinerea integrării europene a Republicii Moldova. Nu știu dacă acest consens a fost ori nu găsit. Știu însă că, dacă ar veni în vizită la Chișinău,  președintele României, conform cutumelor diplomatice, ar trebui să dea mâna cu președintele Dodon. După ultimele declarații ale președintelui moldovean, nu știu dacă Iohannis ar fi dispus să facă asta. 

Așa că, logic, ar fi ca pe data de 27 august, la Chișinău să fie prezent premierul Mihai Tudose. El este cel care cunoaște cel mai bine necesarul real al planului de interconexiune al rețelelor de transport al energiei electrice și gaze naturale dintre România și Republica Moldova. Și nu numai. Dar ăsta a fost subiectul discuției din cadrul unei întrevederi de lucru avute la Ploiești, la sfârșitul lunii aprilie cu vicepremierul moldovean Octavian Calmâc, acolo unde Tudose s-a arătat a fi foarte ferm în a ajuta Moldova.  

Repet, o vizită a premierului României la Chișinău, în data de 27 august, Ziua Independenței Republicii Moldova ar arăta că, pe agenda PSD-ului, formațiune politică cu care Partidul Democrat din Moldova are un acord de colaborare, subiectul Republica Moldova se află printre priorități. Dacă din delegație ar face parte și domnul Dragnea, ar fi cu atât mai bine. Gestul ar demonstra că, în fața riscurilor răsăritene, oficialii moldoveni nu sunt singuri.