vineri, 21 iulie 2017

SFIDAREA LUI ROGOZIN ȘI ORGOLIUL PREȘEDINTELUI DODON



Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, cu votul a 61 de deputați, o Declarație privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Pe 21 iulie 2017 se împlinesc 25 de ani de la semnarea Acordului privind principiile reglementării pașnice și a conflictului armat din regiunea transnistreană. În semn de protest față de gestul politic al majorității parlamentare, deputații Partidului  Socialiștilor au părăsit sala de ședințe.

În Declarație se arată că, la aniversarea a 25 de ani de la încetarea ostilităților de pe Nistru, trupele ruse sunt încă prezente pe teritoriul Republicii Moldova și că prevederile Acordului de încetare a conflictului nu au fost respectate întocmai. Cu această nefericit prilej Parlamentul moldovean declară că staționarea continuă a trupelor Federației Ruse [...] constituie încălcări ale prevederilor constituționale, în special privind independența, suveranitatea și integritatea permanente ale Republicii Moldova".De aici.

Coincidența face ca declarația deputaților moldoveni să fie făcută în ziua în care la Chișinău s-a aflat în vizită de lucru primul-ministru român, Mihai Tudose. Probabil acesta este motivul pentru care, președintele Dodon, într-o notă de blog, condamnă gestul politic făcut de Parlament. Potrivit președintelui moldovean, acţiunea are ca scop „degradarea relaţiilor cu Federaţia Rusă” şi ar fi sugerată din exteriorul Republicii Moldova. 

„Această provocare se înscrie în şirul acţiunilor majorităţii parlamentare, condusă de Partidul Democrat, care este menită să tensioneze situaţia din regiune şi, în primul rînd cu Rusia, în ajunul vizitei în Moldova a vice-preşedintelui Guvernului Federației Ruse, Dimitri Rogozin”, scrie președintele Dodon. De aici.

Vicepremierul Federației Ruse, Dimitri Rogozin, a fost invitat de președintele moldovean să participe la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Ministerul de Externe a sugerat părții ruse ca Dimitrii Rogozin să își anuleze venirea în Republica Moldova. Mai mult, pe 19 iulie, ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur i-a înmânat ambasadorului rus la Chișinău, Farit Muhametșin, o scrisoare în care autoritățile moldovene refuză să ofere dreptul de survolare a spațiului aerian moldovenesc de avioane militare, ce urmau să aterizeze atât în Chișinău, cât și la Tiraspol. De aici.

Dimitri Rogozin vine Moldova fără a fi binevenit. El îndrăznește să facă asta pentru că are sprijinul instituției prezidențiale. Amintesc că politicianul rus și-ar fi dorit să ajungă la Chișinău cu un avion militar. Autoritățile moldovene au refuzat să aprobe dreptul de survol al spațiului aerian moldovenesc avioanelor militare ruse. Oficialul rus a anunțat că, oricum va veni la Chișinău și Tiraspol, unde se va întâlni cu Igor Dodon și conducerea regiunii transnistrene. 

Declarația adoptată de către Parlamentul moldovean reprezintă încă un pas spre consolidarea independenței și suveranității statului moldovean. Este un gest politic necesar și, în condițiile unui stat parlamentar, așteptat. 

Dimitrii Rogozin a participat în conflictul transnistrean luptând de partea separatiștilor. Prin tupeul pe care îl afișează politicianul rus sfidează autoritățile moldovenești. 

 
Sfidarea lui Rogozin alimentează orgoliul președintelui Dodon. Care nu va ezita să intre în coleziune cu instituția parlamentară pentru a solicita mai multe pârghii de putere. 

Probabil una din temele pe care Partidul Socialiștilor o va agita în campania electorală de anul viitor va ține de transformarea statului moldovean într-o democrație prezidențială.